Werking melatonine pillen: Wat voor effect heeft dit op je lichaam?

Wat is melatonine en waar kan je die kopen?

Weet jij al wat melatonine is, wat het in je lichaam doet en waar je die kan kopen? Dan ben je bij een goed artikel aanbeland voor basisinformatie en tips. Allereerst lees je over het stofje melatonine en de werking ervan. Je krijgt tips over waar je melatonine kunt kopen en welke verschillende soorten er zijn. Ook lees je over een verklaring voor de toename in het gebruik van melatonine in Nederland met een serieuze test die je melatonine kan meten om je gebruik en dosering op af te stemmen. Daarna krijg je informatie over andere middelen die naast melatonine je slaapgenot kunnen beïnvloeden. En als laatste word je over specifieke situaties geïnformeerd, waarbij melatonine een positieve of negatieve rol kan spelen. Lees vooral lekker verder en laat je informeren over melatonine en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is melatonine eigenlijk?

Melatonine is namelijk een lichaamseigen stof. Het zit in je hersenen en zorgt ervoor dat je moe wordt en gaat slapen. Normaal heb je dit zelf voldoende, om als het tijd is om naar bed te gaan, ook rustig in slaap te vallen. Bij sommigen is dit stofje echter te weinig in de hersenen aanwezig en als jij hier ook last van hebt, kun je een middel als melatonine als supplement ter aanvulling nemen. Op deze manier wordt je slaap-waakcyclus niet te zeer verstoord en blijf je voldoende uitgerust na een nacht normaal slapen. Je leven is weer lekker in balans.

Koop je melatonine in de winkel

Voor de aanschaf van melatonine kun je op veel plaatsen terecht. Je kunt naar de apotheek of naar de drogisterij, zoals een Kruidvat, Etos of Trekpleister. Hier vind je het eigen merk melatonine, maar ook andere merken, die vaak andere hoeveelheden van dosering aanbieden. Bij een kleinere dosering is de werkzame stof een hoger aantal milligram. Zo heb je al melatonine van een milligram, maar ook van drie of vijf milligram. Je wilt dus van te voren weten of je aan een zwakkere soort melatonine genoeg hebt, of dat je een sterkere melatonine wilt. Is dit de eerste keer dat je melatonine wilt gaan proberen? Begin dan altijd met een zwakkere dosering en kijk of die voldoende voor je nachtrust doet. Sterker kan later ook nog. Melatonine is echter ook gewoon bij de supermarkt te verkrijgen. Tijdens je dagelijkse boodschappen pik je dit mee op en dezelfde avond kun je het meteen uitproberen.

Bestel je melatonine online

Natuurlijk kun je melatonine tegenwoordig ook gewoon online kopen. Je hoeft er niet meer voor op pad. Je pakketje wordt gewoon bij je thuis afgeleverd of je gaat het ophalen bij het ophaalpunt bij jou dicht in de buurt op het moment dat het jou uitkomt. Vaak is verzenden boven een bepaald bedrag gratis, waardoor je op hetzelfde bedrag voor het product uitkomt, als bij aanschaf in de fysieke winkel. Hiervoor hoef je de online bestelling dus niet te laten.

Speciale melatonine met Time Release functies

Je kunt speciale melatonine kopen, die heel langzaam het werkzame middel in melatonine loslaat in je lichaam. Dit betekent dat je lichaam voldoende krijgt om lekker te gaan slapen, maar dat het pilletje niet alle stoffen in een keer afgeeft. Je hebt er op deze manier veel langer plezier van, want gedurende de nacht blijft het pilletje de werkzame stofjes afgeven aan je lichaam. Het imiteert dus je eigen dag-nacht ritme, waardoor je ’s ochtends weer fit en vrolijk opstaat. Het mooie is dat je eigenlijk (bijna) hetzelfde betaalt als voor de normale melatonine. Als je bij de normale melatonine merkt dat het gedurende de nacht uitgewerkt is, kun je de melatonine met time release proberen, om te zien of die beter voor je werkt.

Verklaring voor meer gebruik van melatonine in Nederland

Je ziet inmiddels steeds vaker reclames op de televisie voor melatonine. Het is ook een middel dat meer en meer gebruikt wordt. Dit is wel enigszins te verklaren. Ga maar eens na hoe jouw avondritueel er uit ziet, voordat je je slaapkamer instapt. Je kijkt waarschijnlijk een filmpje ’s avonds, pakt nog even je iPad of telefoon om de laatste appjes de deur uit te sturen of werkt je Instagram nog even bij met foto’s van die dag. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat onnatuurlijk licht (ook wel blauw licht genoemd) je ogen binnendringen. Dit blauwe licht, dat ook in daglicht aanwezig is, blijft dan ook langer een signaal aan je hersenen afgeven, dat het nog geen tijd is om moe te worden en naar bed te gaan. Je hersenen raken hierdoor zo in de war, dat ze – tegen de tijd van naar bed gaan – helemaal nog niet klaar zijn om te gaan slapen. Ze zijn nog volop actief. Niet voor niks sla je vaak, zodra je hoofd het kussen raakt, aan het piekeren. De activiteiten in je hersenen draaien nog op volle toeren, als je dan ‘moet’ gaan slapen van jezelf, is de afschakeltijd te kort geweest.

Een melatonine-meting; wat is dat?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je lichaam zelf te weinig melatonine produceert of dit op de verkeerde momenten doet, kun je een melatonine-meting laten uitvoeren. Officieel heet dit een DLMO-meting. DLMO staat voor: dim light melatonin onset. De meting of test gaat op zoek naar het moment dat de productie van melatonine in jouw lichaam op gang komt. Op deze manier kun je pas echt het gebruik van melatonine of eventuele andere middelen afstemmen op het moment dat je lichaam het echt nodig heeft en nuttig kan gebruiken. Het is een serieuze test, die wanneer je doorverwezen bent door een specialist, vaak (deels) vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Dit kan je net over de streep helpen om nu eindelijk eens iets concreets aan je slaapprobleem te doen.

Niet alleen melatonine slikken; wat helpt nog?

Het is verstandig om niet alleen de melatonine als ondersteuning van een beter slaapritme te gebruiken, maar ook om je rituelen voor het naar bed gaan eens nader te onderzoeken. Wat doe je nog allemaal dat uur voor je in bed stapt? Ga je met de neus in de administratie en draaien de (rode) cijfers vervolgens nog uren voor je ogen als je in bed bent gaan liggen? Of vergeet je het blauwe licht op de iPad uit te schakelen, waardoor je jezelf wakker houdt en je hersenen blijft prikkelen? Veel mensen zweren bij het lezen van een boek, omdat hier geen licht van de bladzijden komt. Maar ook dan is het belangrijk om te kijken welke lichtbron er wel is. In het donker kun je niet lezen. De sterkte en de lichtkleur bij je bedlamp, vragen dus ook aandacht. Kijk daarom eens kritisch naar wat je voor het slapengaan rust kan brengen. Voor de een is het een meditatie, voor de ander een wandeling door de frisse buitenlucht en weer iemand anders zweert bij een warm bad om af te schakelen en het lichaam klaar te maken voor bedtijd. Wat je ook kiest, probeer het gewoon uit en voel de effecten van hoe je jezelf beter voorbereid op het slapengaan.

Logboek bijhouden bij het gebruik van ondersteunende middelen

Je bent altijd druk-druk-druk en een logboek bijhouden is wel de laatste activiteit waar je op zit te wachten. Maar of je nu melatonine gaat slikken of een ander middel wilt proberen, het is altijd verstandig om het effect te meten. En als je dit niet ergens noteert, ben je aan het einde van de week met je drukke agenda al weer vergeten hoe je je aan het begin van de week voelde. Het hoeft geen uitgebreid verhaal te zijn, maar schrijf de kernzaken op, zodat je zelf kunt meten of iets voor jou werkt. Probeer ook niet te veel tegelijkertijd en geef een middel te kans. Als je melatonine gaat slikken, je slaapt weken lang beter en toch komt er een keer een nacht die slechter is, wil dat niet automatisch zeggen dat de melatonine niet heeft gewerkt. Met het bijhouden van een paar basisgegevens, heb je zo in de gaten of je wilt doorgaan met een middel of naar verloop van tijd iets anders de kans wilt geven.

Melatonine en het verband met je leeftijd

Als kind tussen de vijf en vijftien jaar maak je het meeste van de lichaamseigen stof melatonine aan. Daarna neemt het met de jaren af, totdat je na je zestigste amper nog een krappe tiende van de hoeveelheid melatonine die je als kind aanmaakte overhoudt. Dit verklaart meteen waarom je bij het ouder worden graag een hulpmiddel bij het slapen inneemt. De chemische stof in je lichaam is zo sterk verminderd, dat je elke ondersteuning kunt gebruiken.

Het gebruik van melatonine bij kinderen

Met de eerdere informatie over hoe je als kind de meeste melatonine aanmaakt, is het dus niet verstandig om je kind bij een paar nachten slecht slapen meteen melatonine te geven. Wellicht dien je daar iets dieper te graven naar de reden van het slecht slapen. Verkeerde medicatie toedienen kan op dat moment, maar ook veel later nog effect hebben. Kun je zelf niet erachter komen waarom je kind slecht slaapt? Schakel dan professionele hulp in. Mocht er een advies gegeven worden om wel medicatie voor een korte periode te gebruiken, dan wil je dit in de juiste dosis en door een arts voorgeschreven hebben. Zij zijn uiteindelijk de expert die alle werkzame stoffen van medicatie kennen en de invloed ervan op het lichaam van je kind.

Melatonine als middel bij een winterdepressie

Zodra de dagen weer korter worden breekt voor veel mensen een vervelende periode aan. En meestal wordt het gevoel ook elk jaar heviger. Je komt je bed amper uit, overdag ben je hartstikke moe en krijg je niks gedaan en het liefst blijf je de hele dag binnen. Je ontwijkt mensen en je leven staat een tijd stil. Bij een winterdepressie kan de melatonine-afgifte in je hersenen helemaal ontregeld zijn. Overdag wordt er teveel afgegeven en daarom voel je je ook zo moe. Vaak wordt bij winterdepressies lichttherapie geadviseerd. Dit is een middel om de verminderde hoeveelheid licht die gewoon overdag je ogen zou bereiken, na te bootsen. Je neemt dan een half uur per dag plaats voor een speciale lamp en de sterkte van het licht heeft via je ogen voldoende invloed op je hersenen, om de afgifte van melatonine weer in normale banen te leiden. Soms kan melatonine echter ook een ondersteunend middel zijn. Zodra je je weer iets beter voelt, wordt het ook weer makkelijker om weer even de deur uit te gaan en onder de mensen te komen. Je hoofd houdt dit vaak tegen wanneer je je eventjes niet goed voelt en daar zit ook voor een groot deel het probleem. Want het hoofd neemt het over, terwijl de rest van je lichaam wel bepaalde behoeften heeft. Frisse lucht, sociale contacten, beweging; het zijn ook allemaal middelen die je helpen om je weer beter te voelen. Sluit jezelf dus niet in huis op zodra de bladeren van de boom vallen en de regen tegen de ruiten tikt. En vraag om hulp als je het in je hoofd echt niet meer gebolwerkt krijgt. Vergeet ook niet wat goede voeding voor je lichaam en hersenen doet. Alleen melatonine slikken helpt je dus niet. Je moet de cirkel voor jezelf doorbreken en niet alleen maar opwarmmaaltijden uit de magnetron eten. Verplicht jezelf om elke dag een verse maaltijd te maken en hiervoor de boodschappen te doen. Het hoeft niks ingewikkelds te zijn, met een lekkere pasta of salade met verse tomaatjes en rucola en een stukje vers gebakken vis, kom je echt al een heel eind. Je bent het waard om je best voor te doen, maak het jezelf niet te moeilijk en begin klein. Dit heeft weer een positief effect en met alle kleine stapjes en middelen, ben je zo weer uit je depressie.

Pas op bij het gebruik van melatonine; bijzondere situaties

Lees voordat je melatonine gaat gebruiken altijd de bijsluiter. Er zijn namelijk situaties dat het niet verstandig is om voor het naar bed gaan melatonine te slikken. Bij zwangerschap dien je erg voorzichtig te zijn met het slikken van melatonine en ook bij bepaalde ziekten is het af te raden om melatonine te gebruiken. Veel mensen denken ook dat, omdat het bij supermarkt en drogisterij zonder recept te verkrijgen is, dat er geen gevaar aan het gebruik zit. Maar het blijft natuurlijk een middel dat je gaat slikken voor het effect. Verkeerd gebruik kan zelfs ervoor zorgen dat je lichaam nog minder lichaamseigen melatonine gaat aanmaken, waardoor je slechter af bent dan voordat je begon met slikken. Houd dus je eigen medicijngebruik goed in te gaten. Bij te veel slikken, kun je zelfs last krijgen van bijwerkingen, zoals nachtmerries, hoofdpijn of het beïnvloedt je rijvaardigheid. Wees dan ook niet huiverig om naar je huisarts te stappen of professionele hulp te zoeken als dat een gepaste oplossing zou zijn. Het is daarnaast niet goed om melatonine langer dan drie maanden achter elkaar te slikken.

Melatonine; de oplossing voor je slaapprobleem?

Na dit artikel door te hebben gelezen, ben je nu op de hoogte van de basisinformatie over melatonine. Maar er is natuurlijk nog veel meer te lezen en er zijn ook diverse, diepgaande  onderzoeken geweest die de gevaren, maar ook de positieve effecten van het gebruik van melatonine onderschrijven. Het kan een perfect hulpmiddel voor je zijn, zolang je de juiste dosering, op het juist moment gebruikt en niet te lang door blijft slikken. Maar kijk altijd eerst naar je reden om medicijnen te gaan slikken, want als je enkel het symptoom bestrijdt in plaats van het oorspronkelijke probleem oplost, kom je uiteindelijk niet veel verder. Dan kan melatonine nog steeds een geschikt middel zijn om tijdelijk meer slaaprust te garanderen, maar dan zijn er voor jou op andere vlakken in je leven wellicht nog acties nodig. Zodra je daarmee aan de slag gaat, bereik je pas echt je doel en heb je misschien helemaal geen medicatie meer nodig om je nachten in rust door te brengen.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen