Welke soorten slaapmiddelen zijn er? Ga je er beter van slapen?

Slaapmiddelen: Ga ik er beter van slapen?

Ga je beter slapen van slaapmiddelen? Een goede vraag. De mens slaapt gemiddeld 1/3 van zijn of haar leven en dat betekent dat dit van groot belang is voor onze gezondheid. Hoewel voor veel mensen het slapen in zijn geheel als een vanzelfsprekendheid wordt gezien, is dit niet voor iedereen het geval. Zo is het mogelijk dat je last hebt van slaapproblemen en hiermee ben je zeker geen uitzondering. Er zijn zeker 80 verschillende soorten slaapproblemen vastgesteld en deze kunnen je flink uit je slaap houden en veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Soms zijn de slaapproblemen zo extreem dat mensen de dokter bezoeken, welke op haar beurt weer slaapmiddelen mogen voorschrijven. Dit is doorgaans voor een korte periode, maar is ook wel eens langere tijd nodig. Ga je hier echt beter en gezonder door slapen, of is een alternatief voor slaapmedicatie beter?

Wat zijn de effecten van slaapmiddelen?

Het tijdelijke effect van slaapmiddelen is behoorlijk. Je wordt op enigszins onnatuurlijke wijze in slaap gebracht, maar bent daardoor wel in staat om je vereiste aantal uren per nacht (of dag) te maken. Het is echter geen definitieve oplossing voor je slaapproblemen, want op termijn moet je zelf weer werken aan je slaap en vooral slaapritme. Een alternatief voor slaapmedicatie is daarom om zelf al de eerste stappen te nemen. Het effect van middelen voor bij het slapen neemt ook af naarmate je er langer gebruik van maakt en daarbij kunnen de middelen verslavend zijn. Op de korte termijn lost het je problemen bij het slapen daarom wel op, maar op de lange termijn is het goed om in te zetten op het alternatief voor slaapmedicatie; dat is gezonder en beter voor je gezondheid.

Het belang van slapen

Slaap is erg belangrijk voor je gezondheid. Slaapgebrek resulteert in veel gevallen tot een verminderde concentratie, weinig energie en een verhoogde kans op ziekten. Naast het belang van onze persoonlijke gezondheid zorgt slaaptekort met elle gevallen van dien voor verzuim of ziekte en dat kost de economie jaarlijks miljarden euro’s. Het kan per leeftijdscategorie verschillen hoeveel slaap men nodig heeft, maar op volwassen leeftijd is zeker 8 uur per nacht. Haal je dit niet, dan loop je een zogenaamde ‘slaapschuld’ op die je maar ten dele kunt goedmaken in het weekend. Goede slaap en een prettig slaapritme maakt ons allemaal gezonder en fitter.

De voordelen van slaapmiddelen

Op den duur kan slapeloosheid zo’n groot probleem worden dat er niks anders op zit dan slaapmiddelen te gaan gebruiken. Dat heeft in principe niet directe gevolgen voor je gezondheid, maar je moet wel letten op de mate waarin je ze gebruikt. Bij slaapmedicatie is het zelfs mogelijk dat het effect na twee weken van gebruik al minder wordt en dus is medicatie alleen voor de korte termijn een oplossing. Daarbij pakken slaapmiddelen de oorzaak voor je slaapproblemen ook niet aan, dus zal je op den duur zelf aan de slag moeten met een effectieve oplossing tegen de problematiek. Een natuurlijk alternatief voor slaapmedicatie is altijd aan te raden, maar niet altijd een uitkomst. Daarnaast zijn de voordelen van slaapmedicatie duidelijk.
Welke voordelen hebben we het dan over? Bijvoorbeeld het bereiken van je vereiste 8 uur slaap per nacht. Veel mensen met slaapproblemen halen per nacht niet meer dan 3 of 4 uur en dat is over een langere periode niet vol te houden. Daarnaast werken de slaapmiddelen bevorderend op het doorslapen tijdens de nacht. Kom je wel makkelijk in slaap, maar ben je ’s nachts aan de lopende band wakker? Dan is slaapmedicatie dus een effectieve manier om wél de hele nacht door te slapen. Je laat je lichaam eveneens wennen aan het gegeven dat je de nacht slapend doorbrengt en dat heeft positieve gevolgen voor na de medicatie.

Wat is een alternatief voor slaapmedicatie?

Dat slapen niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is, dat is wel duidelijk. Vrijwel iedereen heeft wel eens een periode waarin het slapen niet goed lukt, waar je de vereiste 8 uur per nacht niet weet te halen of waarbij het slaapritme volledig in de war is. Wanneer mensen langere tijd last hebben van slaapproblemen is het mogelijk om de arts te bezoeken. Deze arts schrijft dan in bepaalde gevallen medicatie voor, maar dat is doorgaans geen permanente oplossing en daarnaast draagt het niet altijd iets bij aan je gezondheid. Veel beter is om te kijken naar een geschikt en haalbaar alternatief voor slaapmedicatie. Die alternatieven zijn er wel degelijk en je hebt vanuit huis al de mogelijkheid om hiermee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met één van de volgende middelen:

  • Melatonine
  • Valeriaan
  • Kamille
  • Luisteren naar natuurlijke geluiden
  • Mediteren of yoga

Melatonine, valeriaan en kamille

Melatonine supplementen zijn vrij verkrijgbaar bij iedere drogisterij. Dit is een natuurlijk hormoon die onze biologische klok als het ware kan sturen. Het geeft sturing aan het waak- en slaapritme. Melatonine wordt ook aangemaakt door ons eigen lichaam in de avonduren, zoals wanneer het buiten donker wordt, maar niet iedereen maakt voldoende van deze hormonen aan om daadwerkelijk direct in slaap te vallen. Melatonine supplementen dragen bij aan de biologische klok en zorgen ervoor dat je ’s avonds sneller in slaap komt. Let wel op; melatonine in combinatie met lichte schermen werken averechts. Zorg dus dat wanneer je deze supplementen neemt, je circa een uur voor het slapen gaan de tv of computer uitzet.

Valeriaan en kamille hebben vrijwel hetzelfde effect. Eén van de bekendste slaapproblemen bij mensen is de slapeloosheid op avonduren, terwijl je overdag niks liever doet dan slapen. Valeriaan is een kruid dat ervoor zorgt dat slapeloosheid wordt tegengegaan. Een bijwerking kan echter zijn dat je ’s ochtends het gevoel van een kater ervaart. Kamille is een middel dat al duizenden jaren door geneeskundigen wordt gebruikt. Het is 100% natuurlijk en is tevens effectief tegen stress, paniek en depressie; factoren die je slaap behoorlijk kunnen verstoren. Wil je dus op een natuurlijke manier in slaap vallen? Drink dan van te voren een kopje kamille thee.

Luisteren naar natuurlijke geluiden

De wind, het kabbelende beekje of de golven die aanspoelen op het strand; voorbeelden van natuurlijke geluiden die lichaam en geest in complete rust krijgen. Het luisteren naar deze natuurlijke geluiden verminderd de stress en maakt je slaperig, maar dat is vlak voor het slapen gaan uiteraard goed. Het is ook niet voor niks dat tijdens het mediteren geluiden van de natuur worden gebruikt, om je geest de optimale rust te bieden. Heb je last van geluiden op straat? Dan kun je deze natuurlijke geluiden afspelen in je kamer en zo rustig in slaap vallen op een volledig natuurlijke manier. Het is trouwens aan te raden een eindpunt te bepalen van de natuurlijk geluiden, want niet iedereen wil ’s nachts wakker worden van het geluid van een kabbelende rivier of golvend water.

Mediteren of yoga

Helemaal tot jezelf komen en in volledige rust mediteren. Het is een effectief alternatief voor slaapmedicatie. Vooral je geest komt tot rust en dankzij de vaste positie van je lichaam worden je spieren ook slapper, hetgeen de slaap aanwakkert. Eén van de meest gebruikte manieren van mediteren voorafgaand aan het slapen gaan is de 4-7-8 techniek. Men zegt zelfs dat je dankzij deze techniek binnen één minuut in slaap kan vallen en dat op volledig natuurlijke wijze. Voor mensen met slaapproblemen is dit dus zeker een optie. Hoe werkt de 4-7-8 techniek? Het is eigenlijk heel simpel; adem eerst volledig uit door je neus/mond, waarbij je daadwerkelijk zucht. Sluit vervolgens je mond en adem 4 seconden lang in. Vervolgens hou je de adem 7 seconden lang volledig in. Daarop volgen 8 seconden van volledig uitblazen door je mond en dit mag weer gepaard gaan met een zuchtend geluid. Ben je nog niet slaperig genoeg? Herhaal de cyclus dan drie keer. Grote kans dat het helpt!

Diverse soorten slaapmiddelen

Niet iedereen heeft echter voldoende aan een alternatief voor slaapmedicatie en daarom is het mogelijk om slaapmedicatie voorgeschreven te krijgen door een arts. Zeker wanneer je al langere tijd rondloopt met slaapproblemen heeft dit veel invloed op je gezondheid en mentale gesteldheid. Om je op korte termijn weer slaap te laten inhalen kiest men vaak voor slaapmedicatie. Er zijn diverse soorten slaapmedicatie die je voorgeschreven kan krijgen, maar ook online is deze medicatie te vinden. Bij voorkeur raden we je echter aan om slaapmedicatie uitsluitend via doktersrecept te laten verlopen, want slaapmiddelen hebben het vervelende effect om verslavend te werken, zeker als deze goed blijken te werken. Op de lange termijn verliest het slaapmiddel echter haar effect en dan het bij herhaaldelijk gebruik je gezondheid aantasten. Slaapmiddelen zijn namelijk niet voor niks verdovende middelen.

Welke bewezen effectieve en relatief gezonde opties voor slaapmiddelen kennen we dan? Als je de dokter bezoekt voor een verzoek tot slaapmiddelen, dan is de kans groot dat je een slaapmiddel krijgt uit het segment Benzodiazepinen. Deze zorgen voor sterke effecten op je lichaam en geest. Lange tijd hebben de slaapmiddelen op recept in de basisverzekering gezeten, maar na het bestuderen van de mogelijke nadelen van deze middelen is besloten dit weer uit het pakket te halen. Eveneens werd deze maatregel genomen na onderzoek over het gebruik van Benzodiazepinen; zeker 1,5 miljoen Nederlanders gebruikten deze middelen om in slaap te komen.

Nadelige gevolgen van slaapmiddelen

Het effect van slaapmedicatie is onomstreden, maar uitsluitend gericht op korte periodes van circa twee weken. In deze fase slaap je op relatief onnatuurlijke wijze, maar went je lichaam wel weer aan het maken van voltallige nachten. De meeste voorgeschreven recepten zijn bijvoorbeeld goed voor 6 tot soms zelfs 10 uur slaap. De Minister van Volksgezondheid heeft de Benzodiazepinen echter weer uit het basispakket gehaald toen bleek dat deze enerzijds te pas en te onpas werden gebruikt, maar ten tweede ook veel nadelen met zich meebrachten:

Slaapmiddelen zorgen dus voor slaap, maar de voorgeschreven medicatie lost dus niet altijd de belangrijkste kenmerken van slapeloosheid op. Heb je daadwerkelijk slaapproblemen die niet met een alternatief voor slaapmedicatie op zijn te lossen, dan heb je uiteraard nog wel de mogelijkheid om deze bij de arts aan te vragen. Deze arts zorgt daarbij voor een dossier en zal voor jou bepalen of verdere medicatie na de eerste termijn nodig is. Hij of zij zal daarbij ook wijzen op de gezondere alternatieven voor slaapmedicatie.

Wanneer zijn slaapmiddelen verboden?

Slaapmiddelen lijken soms meer nadelen dan voordelen te hebben, maar op de korte termijn is dat niet zo. Je komt wel degelijk aan meer slaap en ook went je lichaam aan het doorslapen gedurende de nacht. Er zijn echter situaties waarin slaapmedicatie absoluut verboden is, dan wel niet aan te raden is. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer je als vrouw zwanger bent. Slaapmedicatie zorgt ervoor dat verdovende middelen in het lichaam terecht komen en dat kan ook effect hebben op je baby. Zeker vlak voor of na de 8e maand is het ten strengste af te raden om slaapmedicatie te gebruiken, want dat kan er zelfs voor zorgen dat je kind suf, sterk vermoeid of zonder coördinatie geboren wordt. Let wel; slaapmiddelen hebben op deze jonge leeftijd veel meer invloed dan op volwassen leeftijd.

Ook in combinatie met alcohol of drugs zijn slaapmiddelen af te raden, aangezien de effecten van beide middelen zo worden versterkt. Je hebt meer last van de alcohol, maar merkt ook meer van de slaapmiddelen. Dit kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk of hogere hartslag. Tot slot is het gebruik van slaapmedicatie niet verstandig wanneer je de volgende dag alweer vroeg de weg op moet. Belangrijke bijwerkingen van slaapmedicatie zijn namelijk sufheid, verminderde concentratie en een matige coördinatie.

Stoppen met slaapmiddelen

Een belangrijk advies om ter harte te nemen wanneer je begint met slaapmedicatie is om er tijdig weer mee te stoppen. Zoals je hebt kunnen lezen is slaapmedicatie alleen op de korte termijn een effectief middel om je slaapproblemen op te lossen, maar is het op de langer termijn niet meer even effectief en kent het zelfs een verslavende werking. De reden waarom de werking van slaapmiddelen teruglopen na verloop van tijd is omdat je lichaam raakt gewend aan die ene manier van in slaap komen, waardoor je de originele oorzaak van het niet kunnen slapen steeds vaker weer gaat merken, ondanks dat je nog altijd de slaapmedicatie gebruikt. Het is daarom verstandiger om slaapmedicatie slechts tijdelijk te gebruiken en vervolgens over te gaan op een natuurlijk alternatief voor slaapmedicatie.

Afijn, het stoppen met slaapmedicatie is niet zo makkelijk als het lijkt. Naast het feit dat slaapmedicatie je enorm helpt tijdens de periode van gebruik is het om diezelfde reden ook nog eens erg verslavend. Stoppen is dus niet zo makkelijk en verdovende middelen zijn nou eenmaal aantrekkelijk wanneer je jezelf hierdoor beter voelt. Na het stoppen met slaapmedicatie is het mogelijk dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen die de drang naar deze middelen weer doet toenemen. Mogelijke verschijnselen na het stoppen zijn:

  • Het is opnieuw lastig om op een natuurlijke manier in slaap te vallen
  • Je krijgt last van hartkloppingen, paniek en stress
  • Het is tijdelijk mogelijk om ziek te geraken na het stoppen
  • Je voelt je somber of kunt zelfs depressief raken

Deze en meer ontwenningsverschijnselen doen het lijken alsof je slaapmedicatie nodig hebt om je goed te voelen. Pas daar wel mee op; artsen zijn terughoudend om je opnieuw slaapmedicatie voor te schrijven, er weer mee beginnen is vaak contra-effectief en wil je slaapmiddelen online kopen dan weet je nooit zeker of de juiste kwaliteit aanschaft.

Tips om te stoppen

Je hebt twee weken lang weer goed kunnen slapen en volle nachten gemaakt, dus is het nu tijd om te stoppen. Heb je daar moeite mee? Dan ben je zeker niet de enige. Door goed te luisteren naar de adviezen van je huisarts of de GGZ is het makkelijker om vanuit een periode van slaapmedicatie in één keer of in termijnen te stoppen. Aangezien het in één keer stoppen met slaapmedicatie vaak lastig blijkt is het mogelijk om met je huisarts een afbouwschema op te maken. Hierin bouw je het gebruik van slaapmedicatie meer geleidelijk af en dat is eveneens gezonder voor je lichaam. Praat daarnaast met je directe omgeving over het feit dat je wilt stoppen met slaapmedicatie, want dat zorgt voor meer begrip wanneer je enigszins prikkelbaar bent.

Slaapmiddelen of een alternatief op slaapmedicatie?

Wanneer het even kan, kies er dan voor om een alternatief voor slaapmedicatie te gebruiken om toch tot je nachtrust te komen. Slapen op een natuurlijke manier is nog altijd beter dan slaapmedicatie. Mocht je echt extreme klachten overhouden aan je slaapproblemen en helpt het alternatief voor slaapmedicatie niet? Dan zijn slaapmiddelen een oplossing voor de korte termijn. Hou echter wel rekening met de bijwerkingen en bespreek met je huisarts de mogelijkheden om na afloop van de slaapmedicatie op een betrouwbare manier weer te stoppen. Hou er rekening mee dat slaapmiddelen op korte termijn erg veel effect hebben, maar op lange termijn hun effect kunnen verliezen.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen