Help! Waarom ben ik telkens zo moe? Oorzaak vermoeidheid!

Waarom ben ik toch telkens zo moe?

Vaak heb je net een vakantie achter de rug en denk je na een paar dagen al weer snel: “Waarom ben ik toch zo moe?” De redenen van je vermoeidheid kunnen echter zeer divers zijn. En met de diversiteit van de redenen, heb je ook meteen de diversiteit van de mogelijke oplossingen te pakken. Vaak kosten alle oplossingen geld, dus je wilt graag in je eigen gezondheid investeren, maar dan wel graag in de oplossing die ook echt iets aan jouw vermoeidheid doet. Ook kost het werken aan de oorsprong van je vermoeidheid tijd. En die tijd is gewoonweg nodig om de rust weer terug te brengen in je leven. Gun jezelf die tijd dan ook. Het maakt niet uit hoe lang het duurt, als je je maar beter gaat voelen. Hieronder vind je tien oorzaken waarvan ook bij jou sprake kan zijn als veroorzaker van je vermoeidheid. Zodra je je herkent in een van de oorzaken, kun je ook aan de oplossing gaan werken.

Waarom ben ik zo moe? Ik slaap toch lang

Lang slapen hoeft niet per definitie te betekenen dat je ook goed slaapt. De gemiddelde mens heeft tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig. Houdt daarom eens bij hoeveel uur jij gemiddeld per nacht slaapt in een maand en kijk wat het effect is op hoe je je overdag voelt. Het is ook een misverstand dat je gemiste uren weer kunt inhalen de dag of nacht erna. Dus heb je het laat gemaakt tijdens een feestje, dan heeft het geen zin om de volgende dag tot een uur ’s middags in je bed te blijven liggen. Dit zijn geen kwalitatieve uren slaap, die meetellen in een goed slaapritme. Het is dus van belang om je eigen slaapritme goed te leren kennen en je hier grotendeels aan te houden. Wanneer je slaapritme uit balans gebracht wordt, is je hele ritme in onbalans en dit kan vermoeidheid als gevolg hebben.

Moe door relaties of familie

Ach, je weet al precies waarom je zo moe bent. Het is die schoonmoeder die zich overal mee bemoeit, of je partner die misschien toch niet zo goed bij je blijkt te passen. Dat je van relaties moe wordt, wil echter niet automatisch zeggen dat je de betreffende relatie moet beëindigen, maar het loont zich wel om eens kritisch te kijken waarom je je zo aan de ander stoort. Je wordt immers niet voor niks zo moe. Het is een duidelijk signaal. Zou de situatie anders zijn als je je schoonmoeder een keer oprecht kon vertellen wat voor effect haar gedrag op jou heeft en wat dat gedrag precies is volgens jou? Dan heeft het misschien met je manier van communiceren te maken of het gevoel dat je je partner niet teleur wilt stellen. Als het niks met communicatie binnen de familie of het gezin te maken heeft, kan het ook zijn dat je zelf gegroeid bent, terwijl iedereen om je heen hetzelfde is gebleven. Een bepaalde levenswijsheid die je opdoet, kan ervoor zorgen dat oude zienswijzen als een enorme ballast worden ervaren. Dit verklaart automatisch je vermoeidheid, het is een soort anker dat je eigenlijk wil binnenhalen, maar dat lukt niet. Het kan dus zowel om mensen als om situaties gaan, maar ook je eigen ontwikkeling kan een oorzaak van vermoeidheid zijn.

Tijd voor een andere functie

Een echte energievreter en daardoor grote veroorzaker van vermoeidheid, is het blijven hangen in een functie die je eigenlijk al een tijd geen uitdaging meer biedt. Het kan gewoon het moment zijn om bij een ander bedrijf te gaan solliciteren. Tijdens je sollicitatie krijg je ook weer feedback op je presteren en hiervan krijg je vaak nieuwe energie. Maar je kunt ook kijken of er bij je huidige werkgever andere functies mogelijk zijn, zodat je kunt blijven groeien binnen het bedrijf. Helaas is er bijna niks zo geestdodend, als de inhoud van je baan die eentonig of zo sterk repetitief is, dat je jezelf naar kantoor moet slepen om de dag door te komen. Je telt de werkuren af. Als er geen enkele uitdaging meer is, wordt het tijd om de navelstreng door te knippen en jezelf een nieuwe baan te gunnen. Je werkt toch om te leven? Je leeft toch niet om te werken? Maar voor velen is de drempel erg hoog om eindelijke de stap te zetten. De gedachte om bij een andere functie weer zin in je dagelijkse werkzaamheden te hebben, moet echter een flinke stok achter de deur zijn voor je.

Moe vanwege woon-werkverkeer

Wanneer het niet zozeer om het werk zelf gaat, kan het om de tijd en afstand van en naar je werk gaan die je dagelijks aflegt. Elke ochtend vroeg opstaan, in het donker de deur uitgaan en aan het einde van de dag in het donker weer thuiskomen, verklaren waarom je zo moe bent. Niemand is op de wereld gezet om uren achter elkaar in een auto te zitten, met nog duizenden bestuurders om zich heen die allemaal dezelfde kant op rijden. En dan aan het einde van de dag met z’n allen weer dat zelfde pokkenend terug. Je zou er niet alleen moe van worden, maar ook nog slechte zin van krijgen. Gelukkig is het bij veel werkgevers mogelijk om een of meerdere dagen van thuis uit te werken. En wellicht heb je de mogelijkheid om thuis een werkkamer in te richten, zodat je prima je werkzaamheden vanuit huis kunt doen. Hiermee zie je al een lichtje aan het einde van de tunnel. Wanneer je deze dagen dan ook nog zelf mag kiezen of afwisselen, brengt deze variatie weer wat lucht in je dagen.

Vermoeidheid tijdens herfst of winter

In de lente en de zomer voel je je vaak energieker, dan in de herfst of de winter. Veel mensen hebben echt last van de donkere dagen van het jaar. Eerst loopt de zomer op zijn eind en doen de eerste dagen met regen zijn intrede. De blaadjes vallen van de bomen en alles wordt kaal en dor. Dan merk je hoe snel de dagen korter worden en zijn de lampen in je huis steeds langer aan. En zodra de kerst dan achter de rug is, kijk je al weer uit naar de lente, maar zover is het dan nog lang niet. Waarom je zo moe bent, is dus vaak gerelateerd aan de seizoenen. En de een is er vatbaarder voor dan de ander, hoewel je vaak hoort dat de effecten heviger worden als je ouder wordt. Er zijn diverse therapieën die je kunnen helpen bij het omgaan met de donkere periode in een jaar. Door je hier in te verdiepen en na te vragen wat je zorgverzekeraar kan vergoeden of bijdragen, kun je een prima keuze maken uit alle mogelijkheden.

Even schakelen, net als de klok

Niet alleen de seizoenen, maar ook de overgang van zomer- naar wintertijd of andersom kan je flink moe maken. Het lijkt alsof dat ene uurtje vooruit- of terugspoelen je hele ritme in de war schopt. Je hebt echt weer even tijd nodig om te acclimatiseren. Soms ben je in een weekje gewend, andere keren duurt het veel langer. Wat helpt is om je eigen ritme wel hetzelfde te houden. Dus niet de tijd dat je normaal naar bed gaat ineens omgooien, omdat je ’s avonds sneller moe bent. Door je ritme aan te houden, wen je het snelst aan de nieuwe tijd. Door acceptatie wen je ook veel sneller dan door verzet. Dus maak het jezelf vooral niet te moeilijk.

Effect van hormonen en leeftijd op vermoeidheid

Herinner je je nog dat je tien jaar was? Hoe moe was je toen? Waarschijnlijk helemaal niet. Op jongere leeftijd zit je nog vol energie en je denkt niet eens na over moe zijn. Je leeft buiten, speelt met vriendjes en vriendinnetjes en gaat naar school. Je komt thuis en je eet samen met je ouders en broertjes of zusjes het avondeten. En daarna speel je weer verder of maak je je huiswerk. Slapen of moe zijn speelde totaal geen rol. Vanaf de puberteit verandert er echter een hoop. Je hormonen brengen je van slag en je ritme kan er ineens heel anders uit zien. Vroeg opstaan kost moeite, je concentreren op school is moeilijk en gedurende de tussenuren doe je het liefst helemaal niks of een dutje. ’s Avonds word je pas echt wakker en actief. En dan is er geen school meer en dus heb je alle tijd en energie voor vrienden en uitgaan. Dat kan nu tot in de vroege uurtjes, want je bent hartstikke wakker, in ieder geval weer tot de wekker de volgende ochtend gaat. Na je puberteit wordt het leven ineens serieus, of nou ja, bijna serieus. Je gaat studeren, woont op kamers en bent voor een deel verantwoordelijk voor jezelf. Voor de rest leun je op je moeder voor de was en op je vader voor een extra zakcentje als het nodig is. Een baantje heb je wel, maar het geld gaat grotendeels op aan feesten. Het leven kan al iets moeizamer gaan, als je studie of het studentenleven niet helemaal van een leien dakje gaan. Maar zodra je eenmaal aan het werk gaat, een serieuze relatie hebt en aan kinderen begint, nou, dan slaat de vermoeidheid pas echt toe. Je vraagt je af waarom je niet langer bent blijven studeren. Toen had je energie voor drie.

Effect van voeding op je fit voelen

Goede voeding heeft effect op je gezondheid en je fit voelen. Dat wil niet meteen zeggen dat je als veganist door het leven moet gaan. Maar kijk eens kritisch naar wat je ontbijt, luncht en dineert. Wat voor grondstoffen zitten hier nog in? Maak je veel zelf of komt het vooral lekker makkelijk uit een pakje? Door je eten, drinken en snacks onder de loep te nemen, krijg je inzicht in de voedingswaarde en versheid van je wat je binnen krijgt. En dat verklaart dan vaak waarom je zo moe bent. Want hoe kun je nou energie krijgen, van voeding die in het proces al zijn voedingswaarde al is verloren? Of neem de producten waar zoveel suiker aan toegevoegd is, dat je denkt dat je het lekker vindt, maar dat het gewoon de suikerverslaving is die het woord voert. Echt leren proeven, durven experimenteren met recepten en het effect ervan op je lichaam voelen, doet genoeg om je te doen beslissen het roer om te gooien. Je keuze voor gezonde dranken en ingrediënten is van doorslaggevende aard om je moeheid tegen te gaan. Het wordt tijd dat je de pure groente- en fruitsoorten weer in zijn normale vormen herkent, in plaats van in een pakje alleen maar onherkenbaar, klein gesneden stukjes groente of fruit te ontdekken.

Temperaturen en de link met vermoeidheidsverschijnselen

Weet je nog die vakantie naar Egypte? Je kwam vanuit een fris Nederland terecht in temperaturen van 42 graden Celsius. Je zocht alleen je hotelkamer op om maar lekker in de airco te kunnen verblijven. Of je wisselde je momenten buiten de hotelkamer af tussen het zwembad en het strand. In het water kwam je wel, maar dat voelde bijna aan als soep en was daardoor ook niet heel ontspannend. En natuurlijk was je blij dat er zon was, want dat was er op dat moment in Nederland niet. Maar 42 graden Celsius was wel erg veel van het goede. Al die excursies die je van te voren bedacht had, zijn in het water gevallen. Je hebt alleen maar af liggen koelen. En daardoor was dit een hele vermoeiende vakantie. Je huid heeft de zon wel gezien en hierdoor heeft het lichaam een beetje energie gekregen, maar de hitte heeft zoveel meer energie van je lichaam gevraagd om het maar draaglijk te maken, dat je vermoeider thuis kwam dan dat je op vakantie ging.

Control-freak

De control-freak is er in verschillende vormen en maten. Je kunt de televisie niet aanzetten, of je ziet allerlei programma’s waarin het willen hebben van controle centraal staat. Zelfs in reclames wordt het hebben van controle vaak letterlijk genoemd als motivatie voor het aankopen van het product van die reclame. Van het schoonhouden van je huis tot de kleding die je draagt en van het vinden van de perfecte partner tot het testen van je relatie. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het heeft allemaal te maken met het gevoel van controle dat je wilt hebben en de reden van waarom je zo moe bent. Zolang je de controle hebt, gaat alles goed. Maar dat is natuurlijk een schijnwereld, want je hebt nooit alles onder controle. Dat wil je brein je alleen laten denken. Je leeft namelijk niet alleen op deze wereld, dus alles en iedereen kan roet in het eten gooien. En het leven hoort ook niet alleen maar koek en ei te zijn, maar als je hier last van hebt, wordt het tijd om aan die neiging tot controle iets te gaan doen. Overleg met je huisarts of mentor op school wat je kunt doen om de neiging tot controle te verminderen. Er zijn diverse mogelijkheden. Het een heeft wat sneller en langduriger effect dan het ander. Maar het is er allemaal om je te helpen ontwikkelen en de moeheid de baas te zijn.

Druk-druk-druk

Het heeft ook met controle te maken, maar dan met je neiging om alles perfect te willen doen en perfect te willen zijn. Kijk maar eens naar de mensen om je heen die je allemaal tevreden wilt houden: je partner, je kinderen, je (schoon)familie, je baas, je vrienden, je hond, je buren en ga zo maar door. Er komt geen einde aan de lange lijst van het willen plezieren van anderen, dus wanneer kom jij zelf een keer op de eerste plaats? Vaak wordt gezegd dat je dan egoïstisch bent. Nou, als het egoïstisch is om eerst voor jezelf te zorgen, voordat je de rest van je energie aan anderen geeft, dan is dat maar zo. Uit een leeg glas kun je immers niet drinken en een hart dat op is, kan weinig liefde geven. Maar wie perfect wil zijn, zal vaak eerst wat dieper moeten graven om te ontdekken waar dat gevoel vandaan komt. Is het iets uit je kindertijd of uit je studietijd? Waren er gezinsomstandigheden die het perfecte gedrag van je verlangden? Of ben je gewoon perfectionistisch aangelegd in alle facetten van je leven? De een heeft de oorzaak van zijn gedrag en gewoonten nodig, om uiteindelijk veranderingen aan te kunnen brengen. De ander geeft geen moer om waar het gedrag vandaag komt en wil dit het liefst zo snel mogelijk vervangen door gezond gedrag en gezonde gewoonten. Hoewel de oorzaak van je perfectionisme dus niet altijd achterhaald hoeft te worden, is het wel van belang te ontdekken in welk specifiek gedrag dit zich uit. Pas na deze bewustwordingsfase, kun je ervoor kiezen om ander gedrag aan te leren. Je leven zal hierdoor een stuk lichter worden en je zegt je vermoeidheid dan al snel gedag.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen