Vind je slaapritme terug – verschillende tips!

Je slaapritme verandert

Bij het ouder worden merk je dat je slaapritme verandert.
Als kind had je heel veel slaap nodig. Je moest alle indrukken van overdag verwerken en alles energie die het je kostte om nieuwe dingen te leren, weer aanvullen.
Als tiener had je misschien amper een slaapritme.
Je vond het in ieder geval erg onprettig dat je school niet later startte.
Maar ach, je moeder maakte je wakker en zorgde er wel voor dat je toch nog op tijd was. Tijdens je eerste baan en het krijgen van een vaste relatie zorgde het ritme van de ander er soms voor, dat je je eigen ritme aan ging passen.
Samen ontwikkelde je een eigen ritme. En later, als je oud en wijs bent, heb je weer veel minder slaap nodig. Al lijkt het dan ineens van een leien dakje te gaan bij de meesten.

Inzicht

Deze stereotypering gaat natuurlijk lang niet voor iedereen op.
Zoveel mensen betekent zoveel verschillen en minimaal net zoveel slaapgewoonten en –problematieken.
Wanneer je merkt dat je slaapritme of de kwaliteit van je slaap verandert, is er voldoende leesvoer om je hierin te verdiepen.
Natuurlijk kun je ook naar de huisarts gaan en een slaapmiddel vragen.
Maar is het niet veel prettig om niet afhankelijk te zijn van die medicatie en te ontdekken wat je zelf kunt doen?

Boeken en websites

Ga naar de bibliotheek of struin het internet af naar informatie die jou gaat helpen. Houd er wel rekening mee, dat niet alles wat geschreven staat automatisch waar is. Dus maak een duidelijke schifting in nuttige en overbodige informatie over je slaap. Ieder schrijft vanuit zijn eigen ervaring, dus wat voor een ander werkt hoeft niet per se voor jou te werken, maar je kunt wel ideeën opdoen en inzichten krijgen.

Ernstigere problematieken

Wanneer je echt ten einde raad bent en met je eigen ideeën of hulp van de huisarts geen verbeteringen ziet, is het wellicht een goed idee om professionele hulp in te schakelen. Bij een slaapkliniek kunnen ze je hele slaapgedrag onderzoeken. Dit is niet de makkelijkste weg, maar je zult wel uitsluitsel krijgen over wat werkelijk de oorzaak van je slaapprobleem is. En met de oorzaak krijg je meteen de handvatten om deze aan te pakken. Het is een investering die bij lang aanhoudende slaapproblemen de moeite waard is.

 

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen