Vaste gewoonten afleren, Tip; verander je gedrag!

Vaste gewoonten afleren

Om lekker te slapen is het van belang om soms een kritisch naar jezelf en je gewoonten te kijken. Hoe ga je naar bed? Hoe laat en doe je dit altijd rond dezelfde tijd? Hoe laat eet en drink je nog? Hoe schakel je af voordat je je bed instapt? Het zijn nogal wat vragen, maar als je moeite hebt met goed en lekker slapen, kunnen de antwoorden je wel weer op weg helpen naar een beter slaapritme.

Eten en drinken

Het liefst niet meer tot twee uur voor het slapen gaan. Op deze manier geef je je interne systeem de rust om zich voor te bereiden op het nachtritme. Geen snacks, geen alcohol, geen liters water net voordat je gaat slapen. Als je te veel drinkt voor het naar bed gaan, kun je na twee of drie uurtjes er al weer uit om naar het toilet te gaan.

Blauw licht

Je hebt vast al wel eens gehoord van blauw licht. Het is licht dat bij het invallen via de ogen je brein prikkelt en het blijft hierdoor alert en waakzaam. Het ontbreken van blauw licht zorgt ervoor dat de hersenen zich gaan voorbereiden op een periode van rust. Dit is precies de reden dat het geen goed idee is om een televisie op je slaapkamer te hebben of in bed nog bezig te zijn met je telefoon of iPad. Wil je een boek lezen? Doe dit dan met een werkelijk boek in je handen. Beslis je toch om je iPad in bed te gebruiken? Zorg er dan voor dat je de special stand aan zet, die bij het donker worden automatisch het blauwe licht uitschakelt. Op deze manier kun je toch naar je scherm kijken, zonder dat je hersenen die prikkeling blijven ontvangen.

iPad of ander mobiel toestel

Wil je per se je toestel mee naar je slaapkamer nemen? Waak er dan voor dat je je e-mail gaat checken, agenda gaat doornemen en to do lijstjes gaat liggen maken. De periode voor je slaap is bedoeld om te ontspannen. Gebruik je iPad of telefoon voor het doen van een meditatie of een spelletje. Pak er een luisterboek bij tot je ogen dichtvallen, of ontdek iets wat voor jou wel ontspannend werkt op je toestel. Voorkom dat je activiteiten gaat doen, die je nachtrust verstoren. Je hebt dit zelf in de hand.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen