Tip: Is de kamertemperatuur tijdens het slapen belangrijk?

Kamertemperatuur tijdens slapen

Natuurlijk wil je dat er voldoende zuurstof in je slaapkamer is als je naar bed gaat. Niet voor niets ventileer je minimaal een half uur per dag. Maar behalve zuurstof is ook de temperatuur op je slaapkamer belangrijk. Als je niet weet hoe koud of warm het in je slaapkamer is, kan het handig zijn om dit met een thermometer te meten. De temperatuur op je kamer verandert namelijk ook nog gedurende de nacht. Afhankelijk van het oppervlak van je kamer, de begintemperatuur en het seizoen, kan de temperatuur ’s nachts flink oplopen. En je wordt badend in het zweet wakker, terwijl dat helemaal niet nodig is.

De invloed van de winter

Natuurlijk ga je midden in een strenge Nederlandse winter niet met alle ramen in huis open slapen. Maar als je het altijd warm hebt, waarom kijk je dan niet of je het raam in je slaapkamer op een kiertje kunt zitten om frisse lucht binnen te laten en de temperatuur aangenaam te houden? Als het te veel effect heeft, kun je ook een raam op de kamer ernaast proberen. Zo heb je frisse lucht en blijft de temperatuur prettig in de omgeving waar je slaapt.

De invloed van de zomer

Bij een prachtige zomer kan de temperatuur ook in Nederland nog wel eens oplopen. Als het dan ’s nachts amper afkoelt, moet je er niet aan denken om de ramen open te laten voor frisse lucht. Laat staan dat je op deze manier alle muggen in de buurt uitnodigt om jouw slaaprust te onderbreken met hun gezoem en geprik. Met de huidige klimaatveranderingen kan het een overweging zijn om voor de warmere maanden van het jaar een airco aan te schaffen. Dit zorgt voor een consequente temperatuur in je kamer, die je handmatig kunt instellen. Ook ventilatie kan veel schelen. Een goede ventilator is goedkoper dan een airco, de beweging in de lucht voelt verkoelend en de zuurstof verspreidt zich gemakkelijker door de kamer.

Hulpmiddelen

Welk hulpmiddel je kiest, hangt natuurlijk af van je budget en de oorzaak en ernst van je verstoorde nachtrust. Onderzoek de mogelijkheden goed, voordat je een aankoop doet. Als je geld gaat uitgeven aan het verbeteren van het klimaat in je slaapkamer, wil je dat wel meteen goed doen.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen