Sluit de dag af met een slaapritueel!

Slaaprituelen

Heb je er wel eens over nagedacht wat jouw slaapritueel is? Niet alleen als je slaapproblemen hebt, kan het handig zijn om dit te onderzoeken. Je kunt door goede slaaprituelen namelijk de kwaliteit van je slaap verbeteren, zelfs als je nu al voldoende en lekker slaapt. Maar wat is nu eigenlijk een slaapritueel? Zie het als alles wat je doet, voordat je in slaap valt. Je kunt je wel voorstellen dat wat er in die tijd gebeurt, sterk van invloed kan zijn op je slaaprust.

Fasen slaapritueel

Je kunt je slaapritueel grofweg in drie fasen opsplitsen: alles wat er in de twee uur voor je naar bed gaat plaats vindt, wat doe je het laatste half uur voor je in bed stapt en wat gebeurt er als je al in bed ligt, net voordat je in slaap valt. Ben jij iemand die bewust het lichaam in een rustige staat brengt, voordat je bij het raken van het kussen in een diepe slaap te valt? Het kan namelijk averechts werken om net voordat je gaat slapen, een hele spannende thriller te kijken. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

Andere factoren van invloed

Alles wat je doet voordat je gaat slapen, kan van invloed zijn. Dus wat je eet, drinkt, waar je naar kijkt, wat je hoort en ruikt. Als je zintuigen voor het slapengaan overprikkeld raken en je bent hiervoor gevoelig, kan dit je nachtrust negatief beïnvloeden. Het grappige is, dat waar jij gevoelig voor bent, niet hetzelfde hoeft te zijn als waar je partner gevoelig voor is. Denk maar eens aan muziek: voor de een is een rustig pianomuziekje erg relaxt voor het naar bed gaan, voor de ander zijn het natuurgeluiden en weer een ander luistert liever naar komedie.

Naar bed gaan

Ook het naar bed gaan zelf, kan van invloed zijn op je nachtrust. Ga je nog op je iPad in je agenda duiken om te zien wat er morgen allemaal op het programma staat? Werken, boodschappen doen, kinderen naar jazzballet brengen, een wasje draaien, koken, afwassen, de auto naar de garage brengen…. Lekker, zo’n drukke dag. Dan zal je vast en zeker met dat gevoel inslapen. Kijk dus kritisch naar je slaaprituelen en ontdek wat je aan je ritueel wilt veranderen om je goede nachtrust te bewaken. Het overkomt je niet, je hebt hier zelf invloed op.

 

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen