Overzicht: Soorten Slaappillen de werking van de Slaappil!

Slaappillen werking; wat voegt het toe aan de echte nachtrust?

Veel verhalen doen de rondte over slaappillen en haar werking. Vooral voor mensen die moeilijk in slaap komen of wat extra slaap nodig hebben op de korte termijn zijn slaappillen effectieve middelen om snel in slaap te komen. Als je al langere tijd slaapproblemen hebt en hier de huisdokter mee bezoekt, dan is het zelfs mogelijk om op recept slaappillen te krijgen. Getuige het feit dat liefst één op de tien Nederlanders slaappillen gebruikt om in slaap te komen is het goed om aandacht te besteden aan de werking hiervan. Is dit een vertrouwde manier om in slaap te komen en wat is de precieze werking van slaappillen voor ons lichaam?

Slaappillen werking; een betere nachtrust?

Voordat we je gaan vertellen of slaappillen wel of niet een goede oplossing zijn voor je slaapproblemen vertellen we je meer over de soorten slaapmedicatie. In principe vallen alle slaappillen onder het medicijntype benzodiazepinen. Dit is een verzamelnaam voor alle medicatie die ten doel heeft om het lichaam en de geest te kalmeren. Bezoek je een huisarts, dan is de kans groot dat je op recept slaappillen van het type Temazepam of Oxazepam mee krijgt. Deze hebben hun werking ruimschoots bewezen en zijn daarnaast niet schadelijk voor je gezondheid. Hiermee bereiken veel mensen het uiteindelijk doel en dat is uiteraard een betere nachtrust.

Hoe kom ik aan slaappillen?

Wanneer mensen acute problemen hebben met hun slaap, dan wil nogal eens de haast overheersen en men kiest er dan voor om snel en simpel aan slaappillen te komen. Eén van die manieren is door online slaappillen aan te schaffen; er zijn namelijk meer dan twee soorten slaappillen, dan wel kalmerende middelen die je slaapproblemen ‘kunnen’ oplossen. We hebben echter één advies voor je: Koop nooit je slaappillen online! Het gebruik van slaappillen kan verslavend zijn, zeker wanneer dit op de langere termijn het gewenste effect heeft. Daarnaast is het online aanschaffen van slaappillen gemakkelijk en snel, waardoor je eenvoudig verslaafd kunt raken. Op de langere termijn zullen slaappillen echter hun werking verliezen en dan zullen slaappillen vooral schadelijk worden.

Wat gebeurt bij het innemen van slaappillen?

Een normale slaap verloopt door middel van NREM en REM fasen. Binnen de NREM fase val je geleidelijk in slaap en daarna volgen cyclussen van een NREM en REM fase, waarbij de REM fase steeds meer invloed krijgt. De REM fase is een fase met verhoogde hersenactiviteit en doorbloeding van het lichaam. REM is overigens een afkorting van Rapid Eye Movement, een fase waarin je pupillen sneller bewegen, ook al ben je aan het slapen. De NREM fase is het tegenovergestelde en deze is dus voornamelijk toe te schrijven aan de pre-slaap en slaapfase. Mocht je in de NREM fase moeite hebben om in slaap te vallen, dan kan het zijn dat je slaappillen nodig hebt om toch in slaap te vallen. Wat gebeurt er dan?

Je lichaam komt in een kalme fase terecht. Dankzij slaappillen daalt je hersenactiviteit en zullen hersengolven ook afnemen. Heb je last van stress of vermoeidheid? Dan zorgen slaappillen ervoor dat je spieren enigszins verslappen en je minder last krijgt van gevoelens als stress of angst. Dat klinkt allemaal heel prettig en in feite is dat het in eerste instantie ook. Je slaapt meer en sneller, waardoor je aan je vereiste nachtrust komt. De werking van de slaappil houdt slechts enkele uren aan, dus eigenlijk alleen om in slaap te komen. De pil zelf is echter pas na 15 tot 48 uur afgebroken en dan ben je volledig clean. In veel gevallen neemt men binnen 48 uur echter opnieuw een pil en dat zorgt voor een vicieuze cirkel.

Slaappillen werking: Wanneer merk je het?

Heb je een bepaalde voorkeur voor wanneer je wilt gaan slapen? Dan is het verstandig om de slaappil exact één of twee uur eerder te nemen, afhankelijk van soorten slaapmedicatie. Zo is de Temazepam slaappil actief binnen 1 tot 6 uur na het innemen. Deze pil is vervolgens vier tot zes uur actief. Ook heb je nog de Oxazepam slaappil; deze is binnen 1 uur in werking getreden en kan in sommige gevallen tot liefst 10 uur werken. Beide typen slaappillen zorgen voor een suf gevoel, een rustgevende gesteldheid, ontspanning van de spieren en een verminderde vorm van angst en stress. De middelen worden enkel voorgeschreven tijdens momenten van ernstige slaapproblemen en onrust tijdens psychoses. Het is daarom wel duidelijk dat het hier om slaappillen met een effectieve en ingrijpende werking gaat.

Bijwerkingen van de slaappil

Allereerst is het bij slaappillen verstandig om dit niet doorlopend te gebruiken. Allereerst omdat de werking op den duur afneemt en ten tweede door de verslaving. Daar komt bij dat de slaappil ook nogal eens bijwerkingen wil hebben en daarom is het in veel gevallen van de huisarts afhankelijk of diverse soorten slaapmedicatie worden toegekend aan de patiënt of niet. Het nemen van slaappillen in een afgebakende fase is op zich geen probleem, maar op de langere termijn kunnen zich bijwerkingen voordoen. De slaappillen zijn dus ook een type spierverslappers en dit kan op de langere termijn zorgen voor chronisch verslapte spieren.

Maar daar blijft het niet bij. De meest talrijke bijwerkingen van slaappillen zul je pas merken op de lange termijn, maar als je al een tijdje gebruik maakt van slaappillen dan is het goed om deze toch te bespreken. De volgende bijwerkingen kunnen zich eveneens voordoen bij langdurig of overmatig gebruik van slaappillen:

  • Problemen met de coördinatie en/of concentratie
  • Geheugenverlies dankzij de invloed op de hersenen
  • Minder vermogen tot dromen, wat overigens ook toe te schrijven is aan de hersenen
  • Verslaving (!); veruit de belangrijkste bijwerking van slaappillen

Slaappillen zijn zeer gevoelig voor verslaving. De werking is over het algemeen, zeker op doktersrecept, zeer goed te noemen en daarin ligt de sleutel naar meer gebruik en een verslaving. Zoals hierboven uitgewerkt kleven er diverse risico’s aan het langdurige gebruik van slaappillen en verslaving maakt dat alleen maar erger. Slaappillen kunnen er ook voor zorgen dat je in een bepaalde trance komt en daardoor gebruiken mensen het op termijn soms niet meer voor het slapen, maar ook overdag om zich lekker te voelen.

Andere soorten slaapmedicatie

Nu je iets meer weet over de slaappillen werking is het tijd om te kijken naar recente en interessante alternatieven voor slaapmedicatie, want die zijn er wel degelijk. Een bewezen middel om ook beter in slaap te komen is de melatoninepil. Deze is zowel op recept te verkrijgen als ook online verkrijgbaar, hoewel je daar dus mee op moet passen. Dit type pil heeft volgens onderzoek een grote invloed op ons bioritme en dat is belangrijk om ’s avonds óf overdag makkelijker in slaap te komen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen die werken in nachtdiensten of op avonduren de melatoninepil nemen om overdag in slaap te komen. De extra ware melatoninepil is verkrijgbaar op recept bij je huisarts, maar hiervoor dien je wel eerst onderzoek te ondergaan.

Naast slaappillen kan je er ook voor kiezen om op slaaptherapie te gaan. Dit behoort tot één van de alternatieve soorten slaapmedicatie die zijn werking nog grotendeels moet bewijzen. Tijdens de therapie ga je aan de slag met redenen waarom je slecht slaapt; heb je last van stress of negatieve gevoelens voordat je gaat slapen? Kom je uit een lastige of zelfs traumatische situatie? Is het misschien mogelijk dat je een depressie of andere ziektes onder de huid hebt? De slaaptherapie zorgt ervoor dat je jezelf beter voorbereidt op het slapen gaan, hoe jouw slaapomgeving er het beste uit kan zien én laat je meemaken hoe slapen zonder het gebruik van middelen ook mogelijk is.

Slaappillen werking; invloed op je dagelijks leven

Over de slaappillen werking hadden we het al eerder, maar wat is eigenlijk het directe gevolg op je persoonlijke situatie? De bijwerkingen van slaappillen zorgen voor sufheid, verlies van concentratie en coördinatie én slaperigheid. Het spreekt voor zich dat dit ook gevolgen heeft in je dagelijkse leven. Zo is het bij het gebruik van Temazepam tot 20mg niet meer toegestaan om in de volgende 8 uur te autorijden. Gebruik je meer dan de voorgestelde 20mg, dan is het zelfs niet toegestaan om de gehele volgende dag te rijden. Het verlies van coördinatie en concentratie kan vanzelfsprekend grote gevolgen hebben voor je rijgedrag.

De slaappillen werking zal afnemen bij frequent gebruik

De eerste keer dat je slaappillen gebruikt dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat deze een extreem krachtige en effectieve werking hebben. Dit smaakt in veel gevallen naar meer, want wie wil er nou niet een betere nachtrust? Let er echter wel op dat je slaappillen niet dagelijks gebruikt of in ieder geval niet voor een langere periode op dagelijkse basis. Om deze reden is het ook verstandig om slaappillen alleen aan te nemen op doktersrecept, want hier krijg je meer informatie over de werking op lange én korte termijn. Neem je slaappillen op de lange termijn en vrijwel iedere dag, dan zal het lichaam wennen aan de werking en dat zorgt uiteindelijk voor minder resultaat.

Slaappillen werking in combinatie met andere pillen

Van alle soorten slaapmedicatie zijn slaappillen het meest effectief, maar dat effect neemt af op het moment dat je de pillen gaan combineren met een andere vorm van medicatie. Je ziet op veel van de verpakkingen waarschijnlijk een waarschuwingssticker staan. Deze laat je zien dat slaappillen in combinatie met andere soorten medicatie hun wederzijdse effect versterken en daardoor kan het reactievermogen en de concentratie nog verder afnemen. Overigens is het ook goed om te weten dat slaappillen bij voorkeur niet tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden en al helemaal niet vanaf de 8e maand. Het kind kan dan namelijk zoveel invloed ervaren van de slaappillen dat dit kind versuft en slap uit de buik komt en dat kan gevolgen hebben voor de overlevingskans.

Stoppen met slaappillen

Wanneer je dankzij de slaappillen werking al langere tijd weer goed slaapt, dan is het mogelijk om ervoor te kiezen te stoppen met dit type slaapmedicatie. Dit hoeft niet per definitie vervelende bijwerkingen te hebben. Maak je bijvoorbeeld nog maar enkele dagen of hoogstens twee weken gebruik van slaappillen, dan is de kans groot dat je lichaam nog onvoldoende is gewend aan het effect van slaappillen en dus heb je dit niet per definitie nodig om in slaap te vallen. Gebruik je al langere tijd slaappillen om aan je nachtrust te komen, dan is de kans wel aanwezig dat je lichaam is gewend aan de manier van in slaap komen met slaappillen. Een bijwerking daarvan kan ontwenning slapeloosheid zijn. Dit is een fase waarin je lichaam verwacht in slaap te vallen met slaappillen, maar waarbij dit dus niet gebeurt. Je moet dan tijdelijk zelf weer in slaap leren vallen.

De slaappillen werking; is het helemaal gezond?

Slaappillen zijn uiteraard niet een natuurlijke manier om in slaap te vallen. Daarentegen staat echter dat slapen erg gezond en nodig is voor mensen, waardoor de slaappil langere tijd in de basisverzekering present is geweest. Hier is men echter mee gestopt toen men erachter kwam dat bijna 1,5 miljoen Nederlanders de slaappil gebruikten. Met een reële kans op verslaving en andere lichamelijke bijwerkingen is een dergelijk cijfer niet aanvaardbaar en daarom behoort de slaappil inmiddels weer tot de betaalde soorten slaapmedicatie. Op de korte termijn zullen slaappillen overigens niet zorgen voor gezondheidsrisico’s, zolang je deze maar met mate inneemt.

Zonder slaappillen in slaap komen

Het beste zou natuurlijk zijn om zonder de werking van slaappillen in slaap te komen. In principe is slaapmedicatie een laatste middel om ervoor te zorgen dat je aan jouw nachtrust komt, maar je kunt hier zelf ook al wat aan doen. Zorg voor een vast slaapritme, drink niet teveel opwekkende dranken zoals cafeïne of alcohol en zorg voor een comfortabele omgeving om in te slapen. Ook behoren computers, telefoons of televisies niet tot de middelen die slaap opwekken, integendeel zelfs. Heb je echt slaapproblemen? Neem dan contact op met je huisarts. Zij weten vaak of slaappillen een uitkomst bieden om ervoor te zorgen dat je aan je vereiste slaapuren komt.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen