slaapkamer verlichting bed, (Licht op je kamer)

Licht op je kamer

Je lichaam reageert op licht en donker. In de ochtend word je het liefst wakker van het licht dat door je ramen schijnt in plaats van een schreeuwerige wekker. ’s Avonds vermindert het licht en dit geeft een signaal af aan het brein, dat het tijd wordt om te gaan slapen. Net voor het slapen gaan films kijken, waarin hele felle flitsen of snel bewegende beelden voorkomen, kunnen het natuurlijke signaal beïnvloeden, waardoor je je nog niet klaar voelt om naar bed te gaan.

In slaap vallen met gordijn

Je raambekleding op de slaapkamer is dus van essentieel belang. Denk maar eens terug aan de tijd dat je zelf nog klein was, of de inrichting van je babykamertje toen je gezin uitgebreid werd met kinderen. Voor het raam hing iets, dat je slaapkamer helemaal donker maakte. Tegenwoordig zijn er gelukkig diverse soorten raambekleding die zowel functioneel als mooi zijn. Hierdoor hoef je geen genoegen te nemen met donkere gordijnen, maar kun je ook een lichte kleur rolgordijn kiezen, die verduisterende eigenschappen heeft.

Weer wakker worden

Wanneer je hebt gekozen voor verduisterende raambekleding, heb je hiervan ’s ochtends natuurlijk ook het effect. Bij rolluiken komt er zelfs helemaal geen licht door je raam naar binnen. Als het rolluik je echter wel helpt bij het in slaap vallen, kun je voor ’s ochtends een lamp die de ochtendzon nabootst gebruiken. Je kunt hiervan zelf de tijd instellen en langzaamaan wordt het licht feller, totdat je brein het signaal verwerkt heeft en je vanzelf wakker wordt. Je staat lekker op en bent fit om aan de dag te beginnen.

Andere hulpmiddelen voor je raam

Ben je iemand die graag zoveel mogelijk met het raam open slaapt? Dan is het wel nog handig om voor je raam iets te maken dat de muggen buiten houdt. Je hebt gelukkig niet het hele jaar last van ze, maar als ze er zijn, hoeft er ook maar eentje je kamer in te zoemen en je nachtrust is verstoord, totdat je het exemplaar gevangen en verwijderd hebt. Eén klein mugje kan je nachtrust goed verzieken en citronella of andere muggenvangers werken niet altijd. Een goed passende hor helpt je om de beestjes buiten te houden.

 

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen