Slaap app bij slaapproblemen?

Apps bij slaapproblemen

Er zijn volop apps die je kunt proberen om makkelijker in slaap te vallen of om je nachtrust te verbeteren. Soms is het gewoon handig dat je weet wat er aan de hand is, zodat je ook kunt kijken wat je er zelf aan kunt doen. Je wilt immers niet voor elke slapeloze nacht een medicijn pakken of direct naar je huisarts voor hulp. Sommige zaken kun je ook zelf regelen.

App die bewegingen in slaap registreert

De eerste app die je kunt proberen, is een app die je slaapbewegingen registreert. Op deze manier kun je zien hoeveel je beweegt, op welke momenten en hoe intensief. Je legt je telefoon waarop de app geïnstalleerd is op het gedeelte van je matras waar je hoofd ligt. Door de app vervolgens aan te zetten, zal hij gelukkig weinig van je batterij gebruiken, maar je wel de volgende ochtend inzicht geven in hoe je nacht verlopen is.

App voor meditatie

Sommige mensen hebben het overdag zo druk, dat ze ’s avonds voor het naar bed gaan niet meer voldoende kunnen afschakelen. Slapen is hard nodig, maar relaxt de nacht in gaan is er niet bij. Om je bewust te ontspannen, kan meditatie helpen. Dit helpt niet altijd meteen de eerste keer, maar oefening baart kunst. Door regelmatig het hoofd even leeg te maken, gaat slapen vaak een stuk makkelijker. Er zijn diverse apps voor begeleide meditaties of alleen de muziek. Bij een begeleide meditatie is het belangrijk om van te voren uit te zoeken wat voor stem je prettig vindt. Als je een hele hoge damesstem irritant vindt, zal deze je niet helpen ontspannen. Maar een kalme herenstem werkt misschien net wel bij jou. Kijk ook naar de duur van de meditatie. Begin niet meteen met een meditatie van een uur als je het al lastig vindt om een paar minuten voor jezelf vrij te maken en even rustig te gaan zitten of liggen. Begin met een meditatie van vijf minuten en probeer dat gewoon een tijdje. Bevalt het? Dan kun je de tijd verlengen, zolang als het prettig blijft voelen en effect heeft.

App om in het moment te komen

Vaak ben je zo druk met alles en iedereen, dat je daar mee in je hoofd blijft zitten. Een app die je de body scan laat doen, kan je terug in het moment brengen. De body scan neemt je mee naar het bewust voelen van verschillende lichaamsdelen. Op deze manier is het lastiger om in je hoofd te blijven zitten. Zodra je je lichaam weer goed voelt, is in slaap vallen een stuk makkelijker. Het handige van de body scan is, dat naarmate je er vaardiger in wordt en geen begeleiding meer nodig hebt, je de scan ook op andere momenten en plaatsen kunt toepassen.  Zit je een keer in een wachtkamer, doe je de body scan. Irriteer je je tijdens een oneindig durende vergadering, body scan. Je werkt zo steeds vaker aan het bewust voelen van je lichaam en dit werkt positief.

App voor terug naar de natuur

Iedereen ontspant door andere elementen. De een door geuren en kleuren, de ander door geluiden. Zeker is, dat je zintuigen voor een groot deel bepalen, hoe je reageert. Dus als je werk als bewaker bijvoorbeeld constant vraagt dat je alert en secuur bent, dan kan in de kantine ineens verse koffie je doen ontspannen en terugbrengen naar die heerlijke vakantie waar je toen de meest lekkere koffie op hebt. Een ander zintuiglijke waarneming heb je met je oren. Je kunt je oren niet echt uitzetten, behalve dan als je een koptelefoon op hebt of oordopjes draagt. Iets horen wat rust brengt, kan door geluiden uit de natuur te beluisteren. Denk aan regen en onweer, waarvan je ontspant, of een bos met tsjirpende vogels en het geluid van een krekel. Niet elk natuurgeluid is hetzelfde, dus probeer eerst uit wat bij jou rustgevend werkt.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen