Lekker slapen in je slaapkamer – Hoe doe je dat?

Lekker slapen in je babykamertje

Als baby heb je misschien in het begin bij je ouders op de slaapkamer geslapen, maar er kwam een moment dat je je eigen slaapkamer kreeg. Je had er nog weinig controle over, want je kamertje moest wel georganiseerd zijn. Je kreeg er op de commode een schone luier en misschien ook nog wel borstvoeding vanuit een stoel in de hoek. Daarna werd het babybedje snel ingewisseld voor een ledikant dat met jou mee kon groeien. En zo werd je kamer meer en meer van jou, tot het moment dat je als tiener een slaapkamer met eigen bureau nodig had. Je moest immers ook huiswerk gaan maken voor school. En beneden aan de keukentafel zat je wel lekker, maar van huiswerk maken kwam niet zo veel.

In je tienerkamer lekker slapen

Jouw slaapkamer werd jouw eigen ruimte, met je posters, hamster of goudvis en ook je eigen rommel die je zelf op mocht ruimen. Het is achteraf grappig om je te bedenken, hoe de rommel van toen geen enkele invloed had op de kwaliteit van lekker slapen. Je was moe na een dag buiten spelen, school en sporten en bij het zien van je kussen lag je al half te slapen. Nu is rommel op je kamer vaak een reden om uit balans te raken. Je slaapkamer moet echt een rustoord zijn waar je je over de inrichting niet druk over hoeft te maken. Een goed matras, een lekker kussen en een rustige omgeving, maken je slaapkamer de perfecte kamer om een aantal heerlijke uurtjes te slapen of een dutje te doen.

Lekker slapen in je hoofd

Wanneer je kamer op orde is en lekker slapen niet wil lukken, kun je eens kijken naar je binnenwereld. In een wereld waarin niks zeker is, kun je je hier toch vaak druk om maken. En bij iedereen uit zich dit anders. Bij jou kan het zijn, dan je overdag in een soort overlevingsstand staat om de druk aan te kunnen. Op het moment dat je dan naar bed wilt gaan om lekker te slapen, krijgt jouw brein ineens de kans om op volle toeren te gaan draaien en na te gaan denken over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Feit blijft dat niemand alle controle heeft. Dus dan blijven vanzelf die zaken over, waar jij wel controle over kunt uitoefenen. Krijg je die zaken zelf op een rijtje? Dan kun je leren loslaten waar je geen invloed op hebt. Heb je hierbij een beetje hulp nodig? Dan zijn er allerlei mogelijkheden – van balans werken-leven workshops tot analyses in officiële slaapcentra – om datgene in jouw leven aan te pakken, dat vraagt om aandacht. Zolang je aandacht geeft aan dat wat er echt toe doet, zal lekker slapen steeds makkelijker gaan.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen