Het effect van alcohol op je slaap! Alcohol en slapen

Alcohol en slaapproblemen

Je denkt vaak dat alcohol een verdovende werking heeft op je lichaam, waardoor slapen makkelijker  en beter wordt. Het in slaap vallen is vaak wel makkelijker, dat klopt, maar de kwaliteit en de duur van je slaap, worden niet beter door het nuttigen van alcohol.

Het effect van alcohol

Natuurlijk is er een groot verschil tussen een glas wijn ’s avonds bij het eten drinken, of tijdens de film een halve krat bier naar binnen werken. Wie met mate drinkt zal vooral de positieve effecten van alcohol voelen en geen of weinig last ervaren tijdens het slapen. Maar bij overmatig gebruik van alcohol kun je wel degelijk negatieve invloeden voelen.

Extra vaak plassen

Doordat je lichaam in verdoofde staat is en je vaak sneller in slaap valt, moet je er ’s nachts waarschijnlijk nog uit om te gaan plassen. Het vocht wil toch een keer je lichaam verlaten en als je de drang voelt, kun je niet meer wachten tot de volgende ochtend. ’s Nachts op moeten staan om te gaan plassen, beïnvloedt je hele nacht en ook die van de mensen om je heen. Als je nog onder invloed bent, maak je vaak meer geluid bij het naar het toilet gaan. Je doet het licht aan, omdat je wilt zien of je wel in de wc plast en je loopt weer terug naar bed. Vaak ben je ineens klaarwakker en kom je niet meer snel in slaap.

Snurken

Bij veel alcoholconsumptie verandert vaak je ademhaling zodra je gaat liggen. Je gaat in het begin licht snurken en hoe verder de nacht vordert, hoe harder jij gaat snurken. Zelf heb je hier vaak geen last van. Je bent voldoende onder invloed om door te kunnen slapen, totdat je de volgende ochtend wakker wordt en je keel voelt. Dan merk je dat je niet ontspannen bent geweest gedurende de nacht. Voor een eventuele partner waarmee je het bed deelt is snurken ook vervelend. Nu hebben jullie beiden geen goede nachtrust gehad en de vraag is of het prettige effect van alcohol van de avond ervoor, het slechte slapen en het gevoel de dag erna waard is. Dat kun je helaas alleen maar zelf bepalen.

Lees ook: Lekker slapen

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen