De symptomen en gevolgen van slaap te kort!

Slaaptekort

Wanneer je ernstig slaap tekort komt, kan dit nadelige effecten hebben op je dagelijks leven. Bij de eerste paar nachten slecht slapen, denk je nog dat het de volgende nacht of volgende week wel weer beter gaat. De situatie op het werk die je bezighoudt is dan opgelost en je kunt dan zonder er te veel bij stil te staan je bed induiken. Jammer genoeg is er volgende week waarschijnlijk weer iets anders dat je aangrijpt om je druk over te maken. Het is dan net of je het slapen verleerd bent.

Concentratie

De eerste zaken waar je het aan merkt, is meestal je concentratie. Op het werk mis je de halve vergadering en thuis krijg je het verhaal dat je zoontje aan tafel vertelt helemaal niet meer mee. Je hoort slechter en keert je enigszins naar binnen. Het lichaam heeft behoefte aan rust, maar heeft dat de afgelopen tijd niet gekregen ’s nachts. Let bij ernstig slaaptekort op met het verkeer. Je kunt door minder concentratie snel iets over het hoofd zien. Niet alleen kun je er zelf schade aan ondervinden, maar je kunt ook een ander schade toebrengen als je je focus in het verkeer niet hebt. Pak een ander vervoermiddel of ga tijdelijk carpoolen met iemand in de buurt.

Eetlust

Het kan zijn dat je je eetlust verliest, wanneer je lichaam onvoldoende bijkomt gedurende de nacht. Je mist gewoon de zin om te eten. Bij andere gebeurt precies het tegenovergestelde. Door het gebrek aan nachtrust, gaan ze de energie die ze missen compenseren met eten. Natuurlijk is beiden geen goede zaak, maar zodra je je hiervan bewust bent kun je ervoor zorgen dat je voldoende, maar zeker niet te veel, eet. Wanneer je eetgewoonten voor je slaapprobleem al ongezond waren, kun je je levensstijl veranderen en het effect hiervan voelen.

Geduld

Wanneer je slaaptekort hebt, ontbreekt het je al snel aan energie. En zodra je dat merkt, kun je nog wel eens een kort lontje hebben. Je directe omgeving merkt dit heel snel aan je en zal niet snappen, hoe iemand die normaal vrolijk en geduldig is, ineens anders reageert. Soms helpt het om je situatie uit te leggen aan iemand in je omgeving die je vertrouwt. Heb je geen vertrouwenspersoon? Klop dan bij de huisarts aan voor advies.

Vergeetachtig

Wanneer je concentratievermogen verminderd is, neemt ook automatisch je geheugen af. Je vergeet dingen steeds vaker en hierdoor voel je je nog slechter. Je had beloofd een boodschap op de terugweg van je werk te doen, maar bent dit helemaal vergeten. Je bent blij als je eenmaal thuis bent, maar merkt dan al snel dat de boodschap nodig was voor de avondmaaltijd. Je voelt je nog erger dan ervoor en dreigt in een negatieve spiraal te komen. Het doorbreken ervan is dan ook de enige manier om de effecten van slaaptekort te verminderen. Je zult er zelf actief mee aan de slag moeten.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen