Aanpak slaapprobleem en zorgverzekering in 2018

Veelal heb je het gevoel dat je er bij slaapproblemen alleen voorstaat. Je kunt wel met de huisarts praten en die kan tijdelijke middelen voorschrijven om weer beter te gaan slapen. Maar hiermee los je de oorzaak van het probleem niet op en bestrijd je alleen maar het symptoom.

Soorten slaapproblemen

Het hangt van je persoonlijke situatie af welke aanpak geschikt is voor jouw slaapprobleem. Iemand die nog jong en fit is, krijgt waarschijnlijk een andere behandeling dan iemand die al in de tachtig is en diverse methoden geprobeerd heeft. Door jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen, kan de beste aanpak gekozen worden of een aantal methoden op een rijtje gezet worden waar je zelf uit kunt kiezen.

Bijdrage zorgverzekering

De aard van het probleem bepaalt in veel gevallen of een zorgverzekering een bijdrage levert aan de behandeling van je slaapprobleem. Een goede diagnose is dus van belang voor de kosten van je behandeling. Het liefst wil je er niet helemaal zelf voor opdraaien. Neem altijd even contact op met je zorgverzekering of lees de voorwaarden goed door, als je vragen hebt over bijdragen in de verschillende pakketten van de zorgverzekering.

Bijdrage gemeente

Niet alleen de zorgverzekering, maar ook gemeenten kunnen een bijdrage leveren. Vooral bij kinderen met slaapproblemen zijn er gemeenten die faciliteren. Check dit bij jouw gemeente, indien je een kind hebt dat niet normaal slaapt. Deze steun kan net dat duwtje in de rug zijn om het probleem aan te pakken.

Rol GGZ – Geestelijke GezondheidsZorg

Bij het GGZ kun je terecht voor een diagnose. Zowel jong als oud kan hier een afspraak maken. Voor de diagnose is het fijn om te weten, dat je redelijk snel terecht kunt, meestal al binnen een week. Dit betekent niet dat je probleem dan opgelost is. Voordat er gestart wordt met het uitvoeren van een behandelplan, kunnen er wel enkele weken overheen zijn gegaan. Maar het feit dat je wel snel weet wat er aan de hand is en er mensen zijn die zich over je ontfermen, voelt al wel als een geruststelling.

Kortom

Blijf niet rondlopen met slaapproblemen. Benader de verschillende instanties en verzamel voldoende informatie om je eigen plan te kunnen trekken. Kijk wat je vergoed kunt krijgen bij welke partij en kijk welke kosten er over blijven en hoe je die kunt financieren. Je nachtrust is uiteindelijk een van de belangrijkste zaken, net als eten en drinken. Je doet er dan ook alles aan, om je slaapritme weer onder controle te krijgen.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen