5 Tips om je 13-jarige naar bed te krijgen!

Ging jouw zoon of dochter altijd zonder al te veel problemen op tijd slapen? Dan kan dit veranderen tijdens de pubertijd. Kinderen van 12 tot 18 jaar zijn vaak onmogelijk uit bed te branden in de ochtend terwijl ze ’s avonds juist niet in slaap kunnen vallen. Hier zijn ze zelf geen schuldige aan en dit is belangrijk om te onthouden. Tijdens de pubertijd wordt het slaaphormoon melatonine pas later aangemaakt, waardoor kinderen dus simpelweg niet moe zijn. Dit kan leiden tot grote problemen, omdat ze vaak toch weer op 07:00 uur op moeten staan om naar school te gaan.

Hoeveel slaap heeft een 13-jarige nodig?

De pubertijd is een erg moeilijke tijd voor kinderen. Er verandert veel in hun lichaam en dit is soms moeilijk te verwerken voor ze. Om hiermee om te kunnen gaan, zowel lichamelijk als geestelijk, zullen kinderen van 13 jaar nog zeker 8 tot 10 uur slaap nodig hebben per dag. Als ze om 07:00 uur op moeten staan betekent dat dus dat ze tussen 21:00 en 21:30 naar bed moeten gaan om genoeg slaap te kunnen krijgen. Doen ze dit niet, dan kan slaapgebrek leiden tot problemen met de concentratie op school, tijdelijke gedragsproblemen en zelfs depressies. Gelukkig hoeft bedtijd niet elke avond strijd te zijn, ook niet als je te maken hebt met een 13-jarige. Hier vind je 5 tips waarmee je dit moment van de dag gemakkelijker kunt maken voor jullie allebei.

Tip 1: praat erover

Je 13-jarige probeert je dus niet expres elke avond dwars te liggen. Ze zijn gewoon echt niet moe omdat de melatonine (nog) niet door de hersenen wordt aangemaakt. Daarom is het altijd verstandig om over de bedtijd te praten en je kind hierbij te betrekken. Het is veel beter om niet te eisen dat hij of zij elke avond om 21:30 in bed moet liggen, want dan zal je kind hier natuurlijk tegen in opstand komen. Bespreek de situatie, vraag aan je zoon of dochter wat voor hen de beste bedtijd is, bekijk het dagelijkse schema en bepaal samen wat er wel en niet mogelijk is. Door je kind bij de beslissing te betrekken zal deze veel meer zijn of haar best doen zich aan de regels te houden.

Tip 2: geen beeldschermen voor het slapengaan

Is je kind eraan gewend om veel op de telefoon, tablet of computer te kijken voor het slapengaan, dan kan het helpen om hier wat eerder mee te stoppen. Door het licht van deze apparaten worden de hersenen niet gestimuleerd om melatonine aan te maken omdat de illusie wordt geschept dat het nog dag is. Stop daarom minstens een half uur van tevoren met het kijken op schermen. Bespreek dit wederom met je 13-jarige en eis dit niet. Laat ze zelf begrijpen waarom dit niet meer mag.

Tip 3: blijf volhouden

Je kunt een goed slaapritme alleen volhouden als je consequent bent. Dat betekent elke avond om dezelfde tijd naar bed en geen uitzonderingen. Op een gegeven moment zal het dan gemakkelijker gaan en zal je 13-jarige zich beter voelen, maar hier kan even overheen gaan. Vergeet niet dat het weekend hier ook onder valt. Uiteraard mag je dan wel wat lakser zijn, maar het is niet goed als de verschillen te groot zijn. Je kind zal dan op zondag avond weer grote problemen hebben in slaap te vallen en de maandag al beginnen met een achterstand.

Tip 4: een gesprekje voor het slapengaan

Ga elke avond voor het slapengaan even bij je 13-jarige langs of leg deze zelf in bed. Misschien zijn het pubers en verzetten ze zich vaak tegen jouw gewoontes, maar uiteindelijk hebben ze je nog heel hard nodig. Ga even bij hem of haar zitten en vraag hoe de dag is geweest. Dit is een goede manier om de band met je kind nog sterker te maken en vastigheid te bieden in een periode waarin jouw kind zich waarschijnlijk erg verward voelt en zijn of haar leven al chaotisch genoeg is. Doe dit elke dag, zodat het een punt is waar je 13-jarige naar uit kan zien en waar hij of zij de mogelijkheid krijgt tot rust te komen voor het slapengaan.

Tip 5: veel bewegen en goed eten

Als het lichaam niet de mogelijkheid krijgt om goed te werken, dan zal dit direct invloed hebben op de hormoonhuishouding. Daarom is het belangrijk dat je 13-jarige de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft. Dit betekent ook geen cola, koffie of grote maaltijden vlak voor het slapengaan. Heeft hij of zij weer honger of dorst, probeer dan een glas melk, een portie zure kersen, een banaan of een handje noten. Dit zijn allen voedingsmiddelen die helpen bij het aanmaken van melatonine. Ook is het belangrijk dat het lichaam moe is als het naar bed moet. Moedig je 13-jarige daarom aan om voldoende te bewegen en te sporten. Op die manier zal zijn of haar lichaam wanneer bedtijd aanbreekt klaar zijn om te gaan slapen, zichzelf te herstellen en weer vol energie aan de nieuwe dag te beginnen.

Download het E-book Perfect Slapen Hieronder:

Perfect slapen in 7 stappen